Ons verhaal

Iedereen kent de oude kerk aan het plein in het centrum. Al eeuwen markeren haar klokken het verstrijken van de tijd en zetten ze mensen in beweging. Ze is het podium voor feesten en hoogtijdagen en draagt de littekens van oorlogen en rampen. Hier komen mensen samen om te bidden, stil te zijn en te luisteren. In deze kerk trouwen zij en branden kaarsjes voor hun geliefden. Haar karakteristieke silhouet is al van ver zichtbaar, als een handtekening. Zonder deze kerk, zou de stad of het dorp zichzelf niet zijn.

Dat sentiment is de reden dat Donatus bestaat en werd vernoemd naar de gelijknamige beschermheilige tegen onweer en blikseminslag uit het begin van onze jaartelling. Een passende naam voor een organisatie die in 1852 start met het verzekeren van kerkgebouwen. Want een allesverwoestende brand door blikseminslag betekende in die tijd vaak het einde van de geloofsgemeenschap. Men had simpelweg de middelen niet voor herbouw. Het idee ontstond om met elkaar de risico’s te dragen. Zo werd Donatus een onderlinge verzekeraar zonder winstoogmerk.

Kenmerkend is de manier waarop Donatus vanaf het begin werkt. Met groot respect voor de rol en geschiedenis van kerkgebouwen en vanaf 2010 ook van monumenten. Met specialistische kennis van bouwhistorische kenmerken, zodat de herbouwwaarde zo nauwkeurig mogelijk kan worden vastgesteld. De experts van Donatus spelen daarin een cruciale rol, met hun kennis van risico-inspectie, waardebepaling en schadepreventie. Niet alleen om leden realistisch en correct te verzekeren, maar ook omdat zij willen dat deze unieke gebouwen behouden blijven.

Kerken en monumenten geven een gevoel van verbondenheid. Zij kleuren onze gezamenlijke identiteit die we doorgeven aan volgende generaties. Met vakkundig maatwerk en gedeelde verantwoordelijkheid helpt Donatus dat erfgoed van Nederland beschermen en creëren we een toekomst voor kerken en monumenten.

Ons laatste nieuws

Historie

Met bijna 170 jaar ervaring als verzekeraar van religieus erfgoed brengen we een schat aan unieke bouwkundige en verzekeringstechnische kennis mee. Hieronder een opsomming van de belangrijke momenten in de geschiedenis van Donatus.

1852 - Oprichting

1867 - De naam wijzigt

1968 - We verzekeren niet-katholieke eigendommen

1970 - Uitbreiding in aantal producten

1980 - Statutenwijziging

2010 - Verbreding naar niet-religieuze monumenten

2019 - Vernieuwing huisstijl

2020 - Statutenwijziging

2019: Nieuw logo voor Donatus

Mailen

Mailen

info@donatus.nl

Bellen

Bellen

073 - 522 17 00

Kerken

Verzekeringen

Ga naar verzekeringen

Wijziging doorgeven

Contact

Ga naar contact