Klein brandje, grote gevolgen

16 december 2019

Een klein brandje verwoestte op een vrijdagmiddag in juli de gordijnen in de Mariakapel van de Wassenaarse Sint-Willibrorduskerk. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse om de situatie onder controle te brengen en erger te voorkomen. Welke impact heeft zoiets?

We spreken met Joke Meijer en Hans van Spronssen. Joke is voorzitter van de beheercommissie van de parochiekern. De parochie bestaat uit zes kerken in vier dorpen. Hans is beheerder van ontvangstruimte De Sloep van de Sint-Willibrorduskerk en werd vanuit zijn functie als eerste gebeld dat er brand was. “De brandweer was inmiddels ter plaatse en net klaar met de bluswerkzaamheden.” Na de eerste opluchting schrok Hans behoorlijk van de enorme hoeveelheid roet en rook in de kerk. “De Mariakapel is afgesloten van de kerk met een opengewerkt smeedijzeren hek, dus de kerk stond vol rook”, verduidelijkt Joke. “Niemand mocht de kerk in en met grote ventilatoren werd geprobeerd om de rookwalm uit de kerk te verdrijven. Daarna ging de kerk op slot, op last van de brandweer.”

Technisch gezien was het een kleine brand die veel erger had kunnen aflopen. Hans belde meteen Donatus. “Die stelden ons gerust en na het weekend waren ze bij ons, drie man sterk.” De gevolgen bleken aanzienlijk.

Door de rookontwikkeling was er veel roetschade, ook hoog in de kerk. “Je denkt: we ruimen de rommel op, maken de banken schoon en dan zijn we er.” Maar het bleek complexer dan dat. Zes à zeven specialistische bedrijven kwamen eraan te pas. Banken moesten worden schoon gemaakt en verwijderd om steigers voor de schoonmakers te kunnen plaatsen. De juiste kleur verf moest bepaald worden. Schilderijen, vaandels en zilveren kandelaars werden afgevoerd naar ateliers voor professionele reiniging.

Joke en Hans zijn zeer te spreken over de inzet van Donatus. “Dankzij hen is de kerk heel snel schoongemaakt. De kapel is een tijdje gesloten geweest, maar een week na de brand kon er in de kerk alweer een mis gehouden worden. Dat is op zo’n moment belangrijk. Op de zondag na de brand is de mis buiten op het kerkplein gevierd. Dat was een bijzondere ervaring; gelukkig werkte het weer mee. Je merkt dat er veel know-how is om de gevolgen van een brand in te schatten en aan te pakken. Ze nemen de zorg ook qua financiën uit handen. Alles bleek verzekerd en Donatus regelde direct de betaling. Dat geeft op zo’n moment rust en steun. Je bent toch bang voor herhaling omdat je niet weet of het baldadigheid is of misschien iets anders.”

Het bestuur van de parochiekern heeft samen met Donatus goed gekeken naar preventie. Er komen geen nieuwe gordijnen in de kapel en in de entree komt een camera. Iedereen is alerter. “We kijken drie keer of alles goed uit is. Je bent nog voorzichtiger.”

Foto: wikipedia / Michiel1972