Brandveiligheid in kerken: bewust worden-zijn-doen in 5 stappen

26 februari 2020

De Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) organiseerde eind vorig jaar een groot brandsymposium over kerkbranden, o.a. in samenwerking met de brandweer en de verschillende veiligheidsregio’s. Mede door de brand van de Notre Dame is dit een actueel thema geworden. Uit cijfers van Donatus en RCE blijkt dat er de laatste 10 jaar maar liefst 430 branden in kerk- en kloostergebouwen zijn geweest. Gelukkig zijn de meeste branden van beperkte omvang. Echter bij 38 kerken en kloosters ging het om een zeer verwoestende brand. En bij elf branden was de schade meer dan één miljoen euro.

In samenwerking met o.a. Donatus is een poster gemaakt over het bewust worden-zijn-doen in vijf stappen over brandveiligheid in kerken. Namelijk:

1 - Inventariseer brandgevaarlijke situaties in en om gebouw
2 - Organiseer continue aandacht voor brandveiligheid
3 - Investeer in brandveiligheid
4 - Brand? Handel direct!
5 - Herstel schade aan gebouw en inventaris

De noodzaak van preventie zal hoger op de agenda moeten komen. Wij zullen daar ook onze bijdrage aan leveren. Want met verzekeringsgeld krijg men toch nooit de emotionele waarde terug van wat door de schade verloren is gegaan. Of in brandweertermen, voorkomen is beter dan blussen.

Wilt u de poster gebruiken?
Stuur ons een e-mail (info@donatus.nl)met uw adresgegevens en wij sturen er een naar u op. Via onderstaande link kun hem hem downloaden, printen en ophangen.

Meer informatie vindt u op de website van de RCE:
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/veilig-erfgoed/veiligheidszorg/brand/brandveiligheid-in-kerken