Buitenplaats Leeuwenburg verwelkomd als tweeduizendste monumentenrelatie

23 november 2020

Op 13 november werd buitenplaats Leeuwenburg in Maarssen op een bijzondere manier in het zonnetje gezet. Als tweeduizendste monumentenrelatie, werden zij verrast met een fles champagne en een anderhalve meter cheque van 2.000 euro, te besteden aan het onderhoud van de buitenplaats. Persoonlijk overhandigd, op gepaste afstand.

Bestuurders, adel, Portugees-joodse kooplieden en een gezin met negen kinderen, een huisonderwijzer, dienstboden en een tuinman. Dit is zomaar een greep uit de verschillende bewoners die buitenplaats Leeuwenburg in de loop der eeuwen heeft gekend. De huidige bewoners van het aan de Vecht gelegen monument bewonen het pand sinds 2005. "Wij koesteren ons mooie huis, met zijn eeuwenoude geschiedenis, en voelen ons verantwoordelijk voor het behoud ervan. Daarbij hoort een degelijke, betrouwbare verzekeraar. Vandaar onze keuze voor Donatus", zegt de heer Gunning, eigenaar van Leeuwenburg.

Alphons van der Voorn is trots dat Donatus deze prachtige buitenplaats in verzekering mag nemen: “Aanvullend op kerkgebouwen is Donatus in 2010 begonnen met het verzekeren van niet-religieuze monumenten. De mijlpaal van de 1000ste monumentenrelatie bereikten wij in 2016. In vier jaar tijd zijn er al weer 1000 monumenteneigenaren lid geworden. Uit ons ledenonderzoek blijkt dat men ons als gespecialiseerde niche-verzekeraar in hoge mate waardeert. We zullen de komende jaren dan ook verder gaan met het ontzorgen van dit bij ons groeiende segment aan prachtige gebouwen.”

Het rond 1649 gebouwde huis droeg oorspronkelijk de naam Spruytenburg. Sinds 1859 draagt het de naam Leeuwenburg. Tegenwoordig wordt Leeuwenburg in de volksmond ook wel ‘het huis met de krokussen’ genoemd, vanwege de duizenden bloeiende exemplaren in het vroege voorjaar. Tot de buitenplaats behoort naast het hoofdgebouw ook de achthoekige, rietgedekte theekoepel. De stenen leeuwen aan de voorkant van het pand stonden oorspronkelijk bij het Amsterdamse Centraal Station. Goed onderhouden én verzekerd is de buitenplaats gereed voor de toekomst.

Ons laatste nieuws