Verklaring van Verbondenheid als slotdocument van Nationale Synode

03 juni 2019

Op 28 mei hebben 40 protestantse kerkgenootschappen de – Verklaring van Verbondenheid – ondertekend. Dit gebeurde in de Grote Kerk in Dordrecht als slotdocument van de Nationale Synode.

Dit was tevens de afsluiting van de herdenkingsperiode van 400 jaar Nationale Synode 1618-1619, dat toen tot een eerste kerkscheuring leidde. Nu 400 jaar later zien we juist met de Verklaring van Verbondenheid een tegengestelde beweging, waarin de versnipperde protestantse wereld elkaar gaat opzoeken om meer samen te werken, het gesprek met elkaar aan te gaan en zo van elkaar te leren. In een samenleving waarin de kerk steeds minder groot wordt, maar een belangrijke, positieve boodschap heeft voor iedereen, wordt de eenheid van kerken steeds belangrijker om gehoord te worden en geloofwaardig te zijn. We zien ook dat jongeren steeds minder geïnteresseerd zijn in de verschillen. Ook de toenemende, kleurrijke migrantenkerken willen juist meer eenheid en samenwerking.

Donatus maakt bijeenkomsten en kunstwerk mede mogelijk
In de periode 2010-2019 zijn er door de Nationale Synode vier grote bijeenkomsten georganiseerd in Dordrecht, die alle door Donatus mede mogelijk zijn gemaakt. Donatus is bij uitstek een organisatie die samenwerkt met alle kerkelijke gezindten in Nederland, en als verzekeraar verbonden is aan vele kerkgebouwen en geloofsgemeenschappen. De "Verklaring van Verbondenheid" is door kunstenaar Roel Herfst vervat in een prachtig kunstwerk, dat een blijvende plek krijgt in de Grote Kerk in Dordrecht. De vervaardiging van dit kunstwerk is door Donatus ondersteund.
Op de foto voor het kunstwerk ziet u links ds. Gerrit de Fijter, initiatiefnemer en voorzitter van de Nationale Synode en rechts Alphons van der Voorn, directievoorzitter van Donatus Verzekeringen.