Taxateur-Expert in de regio

16 december 2019

Pieter Dijksterhuis is Taxateur-Expert bij Donatus in regio Midden-Oost. Als geboren en getogen Apeldoorner, momenteel woonachtig in Ugchelen voelt hij een sterke binding met ‘zijn’ streek. “Het leuke van dit werk is dat je zoveel te zien krijgt en leert kennen van je eigen omgeving. Er is hier veel ruimte met prachtige boerderijen die nogal eens worden opgekocht en verbouwd tot woonhuis. We hebben enorme verschillen in ons gebied. Bossen, weilanden, rustige wegen waar je heerlijk kunt fietsen en genieten. En natuurlijk steden als Zutphen en Deventer met prachtige oude centra en heel veel monumenten.”

Het contact met de leden vindt Pieter een mooie kant van het werk als Taxateur-Expert. “Je hebt als er schade is natuurlijk ook met emoties te maken. Schade heeft veel impact, mensen vinden het erg.” Het is duidelijk dat Pieter het belangrijk vindt om de leden in zo’n geval een hart onder de riem te steken. Ondernemers probeert hij te helpen door ze zoveel mogelijk te ontlasten. Die moeten zich kunnen blijven focussen op hun ondernemerschap. Vrijheid en verantwoordelijkheid, geen dag is hetzelfde. Bij Donatus werkt Pieter als buitendienstmedewerker voornamelijk vanuit huis. Een prachtig plekje met uitzicht op monumentale eiken en een beekje. “Dat geeft een gevoel van vrijheid die ik prettig vind, je hebt veel invloed op je eigen agenda. Maar bij die vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid.”

Veel van zijn werk bestaat uit inspectie- of taxatie-opdrachten en dat laat zich heel goed plannen. “Een goede voorbereiding is belangrijk. Ik kijk altijd waar ik heen ga, wat ik daar ga doen en hoeveel tijd daarvoor nodig is”, benadrukt Pieter. Bij een inspectie gaat het om het inventariseren van de risico’s van een pand, de manier waarop het onderhouden wordt en de activiteiten die er plaatsvinden. Een taxatie is bedoeld om de herbouwwaarde vast te stellen. Zijn bouwkundige achtergrond komt goed van pas bij het bepalen van de bouwkundige details en het effect daarvan op die waarde. “Je gaat van A tot Z het gebouw door met de contactpersoon. Alle ruimtes worden gedetailleerd bekeken. Hoe zijn de plafonds opgebouwd, hoe ziet de kapruimte eruit? Is er bliksembeveiliging? Ik kijk naar gebruikte materialen en de constructies. Het is een erg leuk proces om alles in kaart te brengen. Je maakt ook gebruik van historische gegevens en digitale tools zoals GlobeSpotter, waarmee de openbare ruimte in kaart is gebracht. Het blijft ook onvoorspelbaar werk. Geen dag is hetzelfde en je agenda kan er ineens heel anders uitzien dan je dacht. Het is dit jaar relatief rustig geweest in het rayon Midden-Oost, maar als er storm op komst is ben je meteen alert. Die veelzijdigheid en de mensen die je ontmoet maakt het werk als Taxateur-Expert ook zo leuk.”