Kerktaxateur Chris van Eldik werd ontroerd door biddende Parijzenaren

18 juli 2019

Dat een predikant traktement ontvangt, weet iedereen. Maar er zijn ook andere mensen die hun brood verdienen met werk voor de kerk.

Deel 1: de taxateur.
Toen op maandag 15 april de Notre-Dame in brand stond, zongen en baden op de straten van Parijs honderden mensen voor het behoud van de beroemde kerk. Chris van Eldik (64) zag de beelden en raakte ontroerd. "Mensen hebben een binding met die kerk", zegt hij. "Een gebouw van dode stenen. Maar die stenen dienen de lévende stenen, de Kerk met een hoofdletter. Mensen beleven in dat gebouw hun geloof."

Van Eldik is taxateur bij kerken- en monumentenverzekeraar Donatus. De technische buitendienst van Donatus telt negen bouwkundigen, waarvan Van Eldik - inmiddels 31 jaar in dienst - er een is. Hij werkt vanuit zijn woning in Hardenberg. Een belangrijk deel van zijn tijd besteedt hij aan hertaxaties, die elke vijftien jaar plaatsvinden. Verder gaat hij naar nieuwe klanten. En natuurlijk zijn er de schadegevallen: brand, waterschade en inbraak zijn de meest voorkomende.

Lees het volledige artikel: Kerktaxateur Chris van Eldik werd ontroerd door biddende Parijzenaren
https://www.rd.nl/kerk-religie/kerktaxateur-chris-van-eldik-werd-ontroerd-door-biddende-parijzenaars-1.1581713

Bron: Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2019