Lancering Nationaal Monumenten Portaal

13 december 2018

Op 6 december heeft de Nationale Monumenten Organisatie het Nationaal Monumenten Portaal officieel gelanceerd. Donatus is een van de preferred partners van het eerste uur. Directievoorzitter Alphons van der Voorn was een van de sprekers bij deze feestelijke lancering, waarin hij toelichting gaf waarom Donatus haar maatschappelijke functie zo goed in deze markt kan uitoefenen. Via het portaal worden zoekers gewezen op de gespecialiseerde niche-verzekeraar zonder winstoogmerk Donatus met bijna 170 jaar ervaring.

Online toegang tot monumenten voor het publiek
Met het Nationaal Monumenten Portaal (NMP) zet de NMo in op het online toegankelijk maken van monumenten voor het publiek. Het NMP brengt het monumentenaanbod en - vraag samen op 1 plek. Het NMP beoogt daarmee dé monumentenmarktplaats van Nederland te worden. Het is de plek waar iedereen, altijd terecht kan voor het vinden van:

- monumenten die te koop of te huur zijn,
- overnachtingslocaties in monumenten,
- evenementenlocaties in monumenten,
- activiteiten in en om monumenten en
- praktische tips voor eigenaren.

Het NMP faciliteert hiermee een laagdrempelige entree voor het publiek in de wereld van de Nederlandse monumenten. Het portaal zorgt voor echte samenwerking, het katalyseert de monumentenwereld zonder dat dit ten koste gaat van andere partijen. Ter ondersteuning beoogt het NMP kwalitatief goede en betrouwbare informatie te tonen die relevant is voor (toekomstige) eigenaren van monumenten. Daarbij wordt direct doorverbonden naar de meest bruikbare broninformatie.

Mede mogelijk gemaakt door Donatus
De bouw van het portaal is mogelijk gemaakt door de leden van de NMo en door een aantal preferred partners: Donatus Verzekeringen, Van Lanschot, We Have A Plan (WHAP) en Van Draeckeburgh Subsidieadvies en Financiering (VDSF) en de Locatiecentrale. Ook de NVM en de daarbij aangesloten monumentenmakelaars spelen een belangrijke rol. Gezamenlijk hebben zij het mogelijk gemaakt dat een koop en verhuur portaal voor monumenten is gebouwd, dat een breed aanbod van monumenten toont voor verkoop, verhuur voor bewoning, verhuur als vakantiewoningen en locatieverhuur. Zowel voor de particulier als voor de zakelijke markt in de vorm van bedrijfsonroerend goed. Daarnaast is in dit portaal een groot aantal partijen in Nederland samengebracht en digitaal verbonden, die met elkaar zorgen voor een goede instandhouding van dit monumentale erfgoed op het terrein van onderhoud, restauratie, financiering, duurzaamheid en verzekering.

Extra informatie over de Nationale Monumentenorganisatie
In 2014 werd door een aantal grote monumentenorganisaties de Vereniging Nationale Monumenten Organisatie (NMo) opgericht. De NMo heeft de ANBI status. Doel van de NMo is om een verbindende rol te spelen in de monumentenwereld. In februari 2016 verwierf de NMo een pakket van 29 rijksmonumenten van het rijk. De monumenten zijn ondergebracht in de beheerstichting van de NMo die de afgelopen periode achterstallig onderhoud heeft weggewerkt en voor een effectief langjarig instandhoudingsproces zorgt. Nu dit goed loopt kijkt de NMo weer naar nieuwe monumenten. Recent heeft de NMo de Oostkerk in Middelburg verworven.

Kijk voor meer informatie op onderstaande links:
https://www.nationaalmonumentenportaal.nl/
https://www.nationaalmonumentenportaal.nl/verzekeren/