voorkom schoorsteen brand

Van open haard of houtkachel tot vonkenvanger

In het najaar als de zon steeds lager staat en de dagen korter en killer worden is het heerlijk om de kachel of open haard aan te steken. Sinds jaar en dag geeft vuur ons een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. Tenminste, zolang het niet over brand gaat. Helaas neemt het aantal schoorsteenbranden de laatste jaren zorgwekkend toe. Waar gaat het mis? Wat moeten we doen, en vooral laten, om te voorkomen dat vuur overgaat in een vernietigende brand?

Allesbrander
Zelden is een naam zo misleidend als die van de allesbrander. Zouden we alles branden in de allesbrander, dan zijn we uiterst gevaarlijk bezig. En milieuonvriendelijk. Kranten, nat hout, spaanplaat, geverfd of geïmpregneerd hout: beter niet. Laat staan vloerbedekking, kunststof of rubber. Ze veroorzaken enorme luchtvervuiling, in de buitenlucht, maar ook in het stookvertrek en mogelijke problemen met omwonenden. Ook zorgt het stoken van dergelijke materialen voor een verhoogde kans op een schoorsteenbrand en snellere slijtage van het rookkanaal. Dit als gevolg van aanslag van onverbrande stoffen in het rookkanaal, het zogenaamde creosoot.

Hout
Droog hout met een vochtigheidspercentage van 20% of minder is de beste brandstof. Het geeft meer warmte en is beter voor kachel, rookkanaal en gezondheid en minder milieubelastend. Stook niet als het windstil of mistig is. Het hout moet in ieder geval één jaar drogen op een overdekte, liefst wat winderige plaats. Twee jaar is beter. Eik, beuk, acacia, kastanje, populier, linde en berk leveren het beste stookhout. Hout van dennen en sparren is niet geschikt vanwege het hars in de houtblokken.

Rookkanaal
Er zijn verschillende typen rookkanalen. Het beste is een gemetseld, lekdicht en aan de binnenzijde glad afgewerkt rookkanaal. Dit heeft te maken met de goede brandwerende eigenschappen, lange levensduur en robuustheid.
Rookkanalen van keramische elementen horen een brandwerende omkokering te hebben. Keramische elementen zijn kwetsbaar, waardoor bij vegen problemen kunnen ontstaan. Rookkanalen van dubbelwandige roestvaste stalen elementen hebben een beperkte levensduur. Door de hoge temperaturen en bepaalde stoffen in het rookgas kan de roestvast stalen binnenmantel toch gaan roesten. In elk type rookkanaal kunnen problemen ontstaan. Laat daarom periodiek een schoorsteeninspectie uitvoeren. En laat een inspectie uitvoeren, voordat u voor het eerst gaat stoken in een ruimte met een rookkanaal. Met bijzondere aandacht voor een brandwerende doorvoer van het rookkanaal door tussenvloeren en daken.

Vonkenvanger
Rietgedekte panden met open haard of houtkachel moeten voorzien zijn van een vonkenvanger. Denk hierbij ook aan rietgedekte panden in de naaste omgeving! Omdat een vonkenvanger de trek ongunstig beïnvloedt, moet de doorlaat (de openingen zonder het gaas) van de vonkenvanger minimaal drie keer groter zijn dan de doorlaat van het rookkanaal. De dikte van de draden in de vonkenvanger moeten minimaal 1 mm zijn en een maaswijdte van 8 mm is standaard in Nederland. Bovendien moeten de vanger en bevestigingsmaterialen roestbestendig zijn. Ook de gebruikte schroeven en bouten.

Schoorsteenveger
Het voldoet niet als u zelf de schoorsteen veegt. Een rookkanaal moet minstens eenmaal per jaar worden geveegd. Stookt u 3 à 4 keer per week, laat de schoorsteenveger dan vaker komen. Het is aan te bevelen om voor een bij de ASPB aangesloten schoorsteenveger te kiezen (www.aspb.nl) Door het rookkanaal van boven naar beneden te vegen, kan meteen de vonkenvanger worden geïnspecteerd en gereinigd. Ook een vogelnest dat vanaf de grond niet goed te zien is, wordt zo opgemerkt.

Om een rookkanaal goed te kunnen vegen, moet het aan een aantal eisen voldoen:
  • Geen vernauwingen, die het vegen moeilijk maken.
  • Geen loze ruimten, die bij het vegen niet worden gereinigd.
  • Bochten mogen een hoek hebben van maximaal 30 graden ten opzichte van de verticale as. Scherpere bochten bemoeilijken het vegen.
  • Bij het vegen wordt vaak een zware kogel gebruikt. De binnenzijde van het rookkanaal mag daarom niet kwetsbaar zijn.

Schoorsteenbrand in Drebruggen

Het is vrijdagavond 5 april 2019. Om 10 over 8 wordt hard gebonsd op het keukenraam van de rietgedekte boerderij in Driebruggen, een rijksmonument uit 1620. Het is de buurman. Bewoner Gertjan Ankersmit gaat naar buiten en ziet het meteen. In de buurt van de schoorsteen schiet een vonk uit het rieten dak omhoog. Niet meteen dramatisch, toch maar even 112 gebeld. Het vuur grijpt razendsnel om zich heen en het prachtige monument gaat voor ruim de helft in vlammen op. Waterschade verwoest de andere helft. Het hele verhaal lezen?

Schoorsteenbrand in Drebruggen

Het is vrijdagavond 5 april 2019. Om 10 over 8 wordt hard gebonsd op het keukenraam van de rietgedekte boerderij in Driebruggen, een rijksmonument uit 1620. Het is de buurman. Bewoner Gertjan Ankersmit gaat naar buiten en ziet het meteen. In de buurt van de schoorsteen schiet een vonk uit het rieten dak omhoog. Niet meteen dramatisch, toch maar even 112 gebeld. Het vuur grijpt razendsnel om zich heen en het prachtige monument gaat voor ruim de helft in vlammen op. Waterschade verwoest de andere helft. Het hele verhaal lezen?

Voorkomen & verzekeren

Om het risico op een schoorsteenbrand te beperken, heeft Donatus in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een aantal eenvoudige, doeltreffende preventiemaatregelen opgesteld. We schreven hierover eerder dit bericht.

Meer weten? Bij Donatus is brandpreventie maatwerk. Na een gedegen inspectie kunt u rekenen op deskundig advies, afgestemd op uw monument of kerk.

Schade melden kopie 3

Schade voorkomen

Mailen

Mailen

info@donatus.nl

Bellen

Bellen

073-5221700

Kerken

Naar home