Het afsluiten van een verzekering voor de Gereformeerde Kerk in Zwartebroek deze zomer, zorgde voor een historische mijlpaal voor de bescherming en het behoud van kerken en monumenten. We passeerden hiermee namelijk de, in het bijna 170-jarige bestaan van onze organisatie niet eerder bereikte, grens van 40 miljard euro verzekerde som. Een prachtig moment voor de bescherming van uniek kerkelijk en monumentaal erfgoed in Nederland.
Zwartebroek is een klein dorp in de gemeente Barneveld, met net geen 1.500 inwoners. Voor de 100 jaar oude Gereformeerde Kerk aan de Plataanstraat 3, werd afgelopen zomer een verzekering afgesloten bij Donatus. Een onverwacht uitzonderlijk moment, want hiermee bereikte Donatus een totale verzekerde som van 40 miljard. Dit werd gevierd met het feestelijk overhandigen van
een cheque van 1.600 euro (40 maal het Bijbelse getal 40) aan de heer Piet Koster,
beheerder en penningmeester, en de heer Gerard van de Glind, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, van de kerk in Zwartebroek.
Vanwege de coronamaatregelen op afstand, maar met warme hand. Het bedrag kan worden benut voor onderhoud aan de kerk. De heer Gerard van de Glind bleek toevallig een artikel over het getal 40 in de Bijbel te hebben geschreven en was daarom met de cheque ook symbolisch verguld.
Plaats van inspiratie en verbondenheid
Onze directie bestaande uit Alphons van der Voorn en Rinke Eigenhuis zijn opgetogen dat we ook deze kerk in verzekering hebben mogen nemen: “Kerken en monumentale panden zijn meer dan een gebouw. Het zijn iconische plaatsen waar mensen samenkomen en inspiratie zoeken. Ze creëren verbondenheid en het besef dat je ergens thuishoort. Het bereiken van de historische mijlpaal van 40 miljard verzekerde som onderstreept het belang van Donatus als beschermer van monumentaal en kerkelijk erfgoed. Daar mogen we trots op zijn!”
Kenner van de risico’s
De keuze voor Donatus als verzekeraar door de heer Piet Koster, is weloverwogen. “We hebben gekozen voor een verzekeraar die begrijpt tegen welke risico’s je een kerkgebouw wilt beschermen. De adviseur gaf goed aan hoe we onze kerk het beste konden verzekeren. Dat gaf de doorslag.”
De Gereformeerde Kerk maakt deel uit van de Protestantse Kerk Nederland. Het oudste deel van het pand is de toren uit 1925. Toen de kerk in 1964 grondig werd herbouwd, bleef de toren bewaard. Deze werd verwerkt in het huidige gebouw, dat in het dorp een markante plaats heeft. Nu en in de toekomst.