Kerkenbeurs - de facilitaire vakbeurs voor kerken!

02 april 2019

De facilitaire beurs voor kerken, kopt de tekst van de organisator Helderblauw. Zij organiseerden op 22 en 23 maart de kerkenbeurs in Utrecht. Donatus was er wederom bij, net zoals een aantal andere organisaties. Of het nu om financiering van de kerk gaat, het interieur, de kleding van ambtsdragers, verlichting of geluid, het was een kleurig palet van mensen die met elkaar in contact kwamen.

De bezoeker kon kiezen uit diverse workshops om dieper op specifieke onderwerpen in te gaan. Zo was er de workshop waar vertegenwoordigers van de RK- en protestantse kerk vertegenwoordigd waren om met de overheid te praten over kerkenvisies. Hoe ziet de toekomst van de kerken er uit gelet op een tanend bezoekersaantal aan gelovigen in het licht van herbestemming en multifunctioneel gebruik? Daarbij was er extra aandacht voor de interieurs vanuit Museum Catharijne Convent.

Bij Donatus lag de focus dit jaar op de wijze waarop haar leden, in dit geval pastoor Eugène Jongerden en bestuurder Ad Verkleij, van de RK parochie Amstelland de kerkbrand van 15 september 2018 hadden ervaren. Hoe was de impact op hen, de omwonenden, kortom de (geloofs) gemeenschap? Welke diensten kwamen ter plaatse, hoe ging het met de afhandeling en welke plannen kwamen er? Hoe ging het nu met ze?

Workshop "kerk in brand"
In een vraaggesprek nam Eric van Grieken, Senior Relatiebeheerder bij Donatus, dit vraagstuk onder de loep. "Je moet er toch niet aan denken, maar het kan ook u gebeuren". Een brandende kerk.
Met die wrange werkelijkheid werd de pastoor op die vrijdag gebeld met de mededeling dat zijn kerk, de St Urbanuskerk te Bovenkerk in de gemeente Amstelveen in de brand stond. Op youtube is goed te zien hoe vlammen in korte tijd om zich heen grepen en de leien daken deden knappen. De kerk was zojuist, na een lange restauratie, weer feestelijk in gebruik genomen. Aangesnelde hulpdiensten konden niet voorkomen dat de kerk voor een groot deel in de as werd gelegd. De trotse toren bleef overeind, de gemeenschap achterlatend in verdriet.

Verbazing, ontreddering, er als een Herder zijn voor de kudde, het waren de woorden van de pastoor die goed weergaf wat een dergelijke catastrofe zoal veroorzaakt. "Er voor de mensen zijn, dat doet goed."
Bestuurder Ad Verkleij kreeg binnen een mum van tijd te maken met allerlei belanghebbenden en hulpdiensten: "We moesten veel regelen in korte tijd. Daar sta je voor als bestuurder maar het is vooralsnog geen sinecure." Vooral de hulp, aanwezigheid, kennis en kunde van Donatus werd door beiden als zeer plezierig beschouwd. Met vier mensen kwam men ter plaatse, inclusief de directievoorzitter Alphons van der Voorn. Er zijn voor de gemeenschap en het gebouw.

Nick Fortezza, bouwkundig inspecteur, taxateur van Donatus, ook aanwezig vertelt: "Inventariseren, planmatig onderzoeken en goed verwoorden in een rapportage. De mensen weer op weg helpen."
Het is de combinatie van goed vakmanschap, eerlijke behandeling en een soepel afwikkelingsbeleid dat Donatus hanteert om de kerk weer helemaal tip top in orde te krijgen.

De pastoor en bestuurder zijn hoopvol, evenals de gemeenschap. Hoe de St Urbanus kerk zal verrijzen is nog niet helemaal duidelijk maar daar is alle vertrouwen in.

En de organisatie Helderblauw, die verdient een dikke pluim. Goed gedaan!