Grote kerkbrand Sint-Urbanuskerk Amstelveen

18 september 2018

Het had een heugelijke dag moeten zijn. Het historische orgel van de Sint-Urbanuskerk zou na de jarenlange renovatie weer in gebruik worden genomen. In plaats daarvan staan de kerkgangers beteuterd op straat. Hun gebedshuis is zaterdagavond voor een groot deel vernietigd door een uitslaande brand.

Alleen de toren staat nog overeind van de rooms-katholieke kerk, in 1875 ontworpen door Pierre Cuypers. Een buurtbewoonster voelt opluchting. "Weet u, die toren zie je overal in de omgeving en is sinds jaar en dag zo kenmerkend voor de Amstelveense wijk Bovenkerk. Dat die nog staat, geeft mij hoop voor de toekomst. Dat de kerk weer herbouwd kan worden." Een voorbijganger die de vrouw hoort spreken, kijkt met enige angst naar boven. "Zou 'ie het houden? Voor mijn gevoel staat 'ie een stuk schever dan eerst."

Hulpdiensten hebben de kerktoren na de brand voortdurend gemonitord. Volgens de brandweer ontstond de brand vermoedelijk in de meterkast. "Het is nog maar de vraag of dit vermoeden bevestigd kan worden, want de brand heeft zeer grote schade aangericht", laat de woordvoerster van de brandweer Amsterdam Amstelland weten.

Mevrouw Adrie van Duijnhoven was zaterdag tot vijf uur nog in de kerk. "Want er was een lezing en daar wilde ik per se naar toe. Ik heb met mensen gesproken. Het was allemaal heel ontspannen en gezellig. Maar toen werden we rond zeven uur ineens thuis gebeld door de kleinkinderen. De kerk stond in de brand. Ik kon het gewoon niet geloven. Zelfs nu ik ernaar kijk, vind ik het net een nare droom."

Ook haar 90-jarige man Piet kijkt, al zittend op zijn rollator, naar de plek waar hij vaak kwam. "Ik ben hier gedoopt. En ik heb alles meegemaakt. Het heilig doopsel, communie. Joh, ik heb nog vijftien jaar als vrijwilliger op het kerkhof geholpen. En de renovatie staat me natuurlijk bij. Die duurde jaren. Man, wat was het mooi geworden. En nu dit. Het doet mij echt wat. Ik heb niet kunnen slapen van de brand."

Marijke Sol-Valk had juist zo uitgekeken naar vandaag. "Met het kerkkoor St. Caecilia oefenen wij elke donderdag op het altaar in de kerk. Met een groep van ongeveer dertig personen. Ja, die zijn allemaal zeer betrokken. Vanmiddag moest een hoogtepunt worden, want dan zou het orgel weer in gebruik worden genomen, nota bene door Jules Anneessens, de kleinzoon van de orgelbouwer die het orgel hier heeft geïnstalleerd."

Sol-Valk zucht diep. "St. Caecilia bestaat volgend jaar vijftig jaar. Ik zit in de feestcommissie. Geen idee hoe en waar we ons jubileum moeten vieren."

Enkele andere kerkgangers laten hun tranen de vrije loop. De pastor van de kerk, die ook aan de overkant van de straat staat, neemt het initiatief. Hij leidt de kerkgangers naar het nabijgelegen Noorddamcentrum. Daar zal hij geen mis houden, maar de tijd nemen om 'met elkaar te huilen en elkaar te troosten'.

Alphons van der Voorn is speciaal naar Bovenkerk gereden om de pastor en de kerkgangers toe te spreken. De directeur van de gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij Donatus kan na de verwoestende brand in ieder geval enigszins opbouwend nieuws melden. Van der Voorn: "Deze kerk is heel goed verzekerd, dus uiteindelijk komt het wel weer goed. Morgen gaat een team specialisten van Donatus kijken hoe groot de schade precies is." Na een seconde stilte: "Het lijkt wel zeker dat het ons veel gaat kosten.""

Bron, Telegraaf.nl - binnenland 18 september 2018, Mascha de Jong"